Οι λουόμενοι έχουν δικαιώματα

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Δευτέρα, 15 Ιούνιος 2020 09:14

Οι αιγιαλοί και οι παραλίες έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα


Συνέπεια αυτού είναι η ελεύθερη πρόσβαση μας σε αυτές και η ακώλυτη χρήση τους, αλλά και η απαγόρευση της αποκλειστικής χρήσης τους μόνο από περιορισμένο αριθμό πολιτών.

Οι λουόμενοι πάντως, έχουν δικαιώματα  και καλό θα είναι να τα γνωρίζουν.

Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο

Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών

Επίσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 23/2000, οι εκμεταλλευόμενοι λουτρικές εγκαταστάσεις, δηλαδή, κατάλληλα οργανωμένους χώρους του αιγιαλού ή της παραλίας στον οποίο οι  λουόμενοι εισέρχονται πληρώνοντας εισιτήριο, υποχρεούνται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και ώρες από 10:30 έως 17:30 να προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών.

Ο Ναυαγοσώστης είναι ο απόφοιτος σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, εφοδιασμένος με άδεια της οικείας Λιμενικής Αρχής σε ισχύ, ο οποίος ασκεί κατ” επάγγελμα τις παρακάτω υπηρεσίες :

ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα 300 μέτρων από ειδικό βάθρο (παρατηρητήριο).

παρέχει άμεσα βοήθεια σε όσους λουόμενους κινδυνεύουν.

επίσης, ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, φορητό φαρμακείο και διασωστικό εξοπλισμό.

οφείλει να είναι σε ετοιμότητα καθ” όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, να παρακολουθεί τους λουόμενους είτε από το βάθρο του, είτε περιπολώντας με σωστική λέμβο κωπηλατώντας κοντά στο χώρο των λουομένων και να μην εκτελεί άλλη παράλληλη εργασία πέραν των καθηκόντων της υπηρεσίας του.

Όταν υπάρχουν λουόμενοι σε μία παραλία, απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής (θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, δακτυλίδι) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες που δηλώνουν το σύνηθες σημείο όπου φτάνουν οι κολυμβητές.

Αν δεν υπάρχουν σημαντήρες, τότε απαγορεύεται η κίνησή τους σε απόσταση μικρότερη από 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο που φτάνουν οι λουόμενοι.

Αν δεν υπάρχουν λουόμενοι, απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την ακτή.

Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτητα των σκαφών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 5 κόμβους.


Ας δούμε όμως τι ισχύει και για τα δημοφιλή μοτοποδήλατα, δηλαδή, τα jet ski, surf jet, sea bike, για τα οποία τα όρια αντιστοιχούν ως εξής :

100 μέτρα από τους σημαντήρες

300 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών αν δεν υπάρχουν σημαντήρες και

500 μέτρα από την ακτή, αν δεν υπάρχουν κολυμβητές.

Τι ισχύει για τα θαλάσσια ποδήλατα και τι για τα wind surfs

Η κυκλοφορία των θαλάσσιων μοτοποδηλάτων απαγορεύεται κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00. Τέλος, δεν επιτρέπεται να φέρουν εξωτερικούς έλικες διότι είναι επικίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των λουομένων.

Τα wind surfs πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών. Οι επιβαίνοντες κατά την είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την δέουσα επιμέλεια και προσοχή προκειμένου να αποφεύγεται η παρενόχληση των λουομένων.


Οι υποχρεώσεις των υπεύθυνων παραλιών στις οργανωμένες παραλίες

Σε οργανωμένες παραλίες, οι υπεύθυνοι των παραλιών είναι υποχρεωμένοι να θέτουν τα όρια μέχρι τα οποία φτάνουν συνήθως κολυμπώντας οι λουόμενοι με την τοποθέτηση, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής, σειράς ευδιάκριτων πλωτών σημαντήρων χρώματος κίτρινου και σχήματος σφαιρικού.

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούλιος 2020
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 15
12-07-2020 - 11:43


Κορυφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ