Το θαυματουργό Βερύκοκο

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τρίτη, 16 Ιούνιος 2020 11:50

Το βερύκοκο θεωρείται πηγή μακροζωίας


Μια από τις σημαντικότερες “θαυματουργές” για την υγεία μας τροφές! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Βρίσκεται ψηλά στην λίστα με τις τροφές που βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως μαστού, πνεύμονα και παγκρέατος. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο. Αναζητήστε βερύκοκα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Τα βερύκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους), γι’ αυτό αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες για να μην χάσουν όλες τις πολύτιμες βιταμίνες τους!

Περιέχει πλήθος βιταμινών και αποτελεί ιδανική τροφή για δίαιτα

Το βερίκοκο είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το χρυσαφί – πορτοκαλί χρώμα του και η βελούδινη επιφάνειά του, το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε πολλούς.

Το βερίκοκο είναι ο καρπός της βερικοκιάς (επιστημονική ονομασία prunus armeniaca) της οικογενείας των ροδιδών.

Κατάγεται από τη Β. Κίνα, Μαντζουρία και Μογγολία και ήρθε στην Ευρώπη από την Αρμενία απ΄ όπου πήρε και το όνομά της. Η καλλιέργειά της ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2.200 π.Χ. και φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από το Μέγα Αλέξανδρο, γιατί δεν αναφέρεται από τον Θεόφραστο (400 π.Χ.). Ο Διοσκουρίδης ανέφερε τα βερίκοκα ως αρμενικά μήλα, λόγω της προέλευσης του φυτού. Στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα το ονομάζουν χρυσόμηλο, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος χρησιμοποιούν το όνομα ζαρδελιά.

Ο καρπός είναι σαρκώδης, σφαιρικός, με αυλακωτή κοιλιακή ραφή. Ο πυρήνας (κουκούτσι) είναι ξυλώδης και στο εσωτερικό του περιέχει 1 – 2 σπόρια με πικρή γεύση που μοιάζουν με αμύγδαλα και χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία. Το σαρκώδες και χυμώδες περικάρπιο είναι εύγευστο, γλυκό και έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο. Το εξωτερικό του βερίκοκου (φλούδα) είναι λεπτό, συνήθως χνουδωτό και είναι χρώματος κίτρινου με μερικές κόκκινες κηλίδες στη μπροστινή του πλευρά.

Τα βερίκοκα διακρίνονται σε πολλές ποικιλίες τόσο ελληνικές όσο και ξένες...

Όντας πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, σίδηρο, φυτικές ίνες, τρυπτοφάνη και κάλιο, προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και μάλιστα βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα και πιθανώς και του παγκρέατος. Εμπεριέχει καροτενοειδή (β – καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται το πορτοκαλί τους χρώμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Archives of Ophthalmology, δείχνει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων βερίκοκου τη μέρα, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας από τις πρωταρχικές αιτίες της απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.

Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης βιταμίνη Α σε μεγάλη ποσότητα, που είναι ένα πολύ καλό αντιοξειδωτικό που προωθεί την καλή όραση καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα και τους ιστούς και προκαλούν ζημία στους φακούς του ματιού. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες θα οδηγούσαν αλλιώς σε καταρράκτη και θα προκαλούσαν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, περιορίζοντας τον εφοδιασμό αίματος στα μάτια.

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και σε πολλές πεπτικές διαταραχές όπως η εκκολπωμάτωση (μία νόσος που αφορά το σχηματισμό θυλακίων του παχέος εντέρου) και oι αιμορροΐδες (επώδυνες, πρησμένες φλέβες στο κατώτερο τμήμα του ορθού). Επίσης βελτιώνει την πεπτική υγεία γενικότερα. Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, μπορείτε επίσης να φάτε αποξηραμένα βερίκοκα, δεδομένου ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες. Η επίδρασή τους μπορεί να γίνει αισθητή αφού φάτε μόλις τρία βερίκοκα.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε β – καροτίνη, βοηθά στη μείωση της οξείδωσης της LDL – χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, η β – καροτίνη συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενδείκνυνται και για την αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο. Επίσης, αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα καθώς οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν το αίσθημα για κάτι γλυκό, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Με χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 47 θερμίδες (τα 2 βερίκοκα), το βερίκοκο συνιστάται σε όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και όχι μόνο.

Είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά. Η κατανάλωσή τους συνίσταται σε παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη αλλά και κατά τη διάρκεια ανάρρωσης από παιδικές ασθένειες.

Το βερίκοκο χρησιμοποιείται επίσης πολύ, στη βιομηχανία της ομορφιάς. Η αγορά είναι γεμάτη από κρέμες, σαπούνια και ενυδατικά προϊόντα από βερίκοκο. Η περιεκτικότητα του φρούτου αυτού σε βιταμίνη Α καταπολεμά την ακμή και τα εξανθήματα και βελτιώνει την υφή του δέρματος.
Το βερίκοκο καταναλώνεται νωπό ως φρούτο. Επίσης μπορεί να καταναλωθεί και αποξηραμένο, γίνεται μαρμελάδα, κομπόστα, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και γίνεται λικέρ και χυμός.

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιούλιος 2020
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 12
12-07-2020 - 13:24


Κορυφή





ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ