Κάθε χρόνο, ο ΠΟΥ επιλέγει ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που πέφτει στις 7 Απριλίου.
Το θέμα παραδείγματος χάριν για το 2017 ήταν η κατάθλιψη, το 2018 ήταν Υγεία για Όλους και το 2021«Μαζί μπορούμε να φτάσουμε σε έναν πιο δίκαιο και υγιέστερο κόσμο».
Το φετινό θέμα είναι η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη.
Ο ΠΟΥ αγωνίζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου επιθυμώντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το γεγονός ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στη σωστή φροντίδα την κατάλληλη στιγμή εντός της κοινότητάς του.
Τι είναι η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη
Καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς ολόκληρη η γκάμα της υγειονομικής περίθαλψης που περιλαμβάνει την προώθηση πρωτοβουλιών υγειονομικής περίθαλψης, την παροχή προληπτικών μέτρων, τη διασφάλιση της θεραπείας, την παροχή αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας πρέπει να είναι προσβάσιμη με διαχειρίσιμο κόστος για κάθε άνθρωπο καθώς η υγεία δεν είναι είδος πολυτελείας.
Δυστυχώς οι άνθρωποι που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας συχνά πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, η καθολική υγειονομική κάλυψη οφείλει να παρέχει ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους και να βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα της ζωή τους χωρίς να τους εξοντώνει και να τους αναγκάζει σε οικονομική αφαίμαξη.
Οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι δεν έχει ο μισός πληθυσμός της Γης και να υπερασπιστούν την αιτία της ίσης πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο σε αυτήν την εκστρατεία, ενημερώνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με τα βασικά στοιχεία και την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν στη συνέχεια να λαμβάνουν αποφάσεις που διασφαλίζουν την καθολική υγειονομική κάλυψη και επιτυγχάνουν τον στόχο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Η πρωτοβουλία για τους Βιώσιμους Στόχους
Οι Βιώσιμοί Στόχοι είναι μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών που έχει θέσει 17 στόχους που πρέπει να επιτύχουν οι χώρες μέχρι το έτος 2030.
Ορισμένοι από τους Βιώσιμους Στόχους
Εξάλειψη της φτώχειας
Μηδενική πείνα
Υγεία και ευημερία για όλους τους ανθρώπους
Μείωση της παγκόσμιας μητρικής θνησιμότητας
Πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση
Εξάλειψη της κοινωνικής ανισότητας
Ισότητα των φύλων
Εξάλειψη επιδημιών όπως το AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και άλλες ασθένειες
Προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας
Μείωση του αριθμού των θανάτων που οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα
Μείωση του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες καθώς και στη ρύπανση και τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους (δράσεις για το κλίμα)
Ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης εμβολίων και φαρμάκων για μεταδόσιμες και μη ασθένειες
Ποιοτική εκπαίδευση
Να σημειωθεί επίσης πως η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη του ΠΟΥ είναι συγχρονισμένη με τους Βιώσιμους Στόχους του ΟΗΕ.
Πώς μετριέται η καθολική υγειονομική κάλυψη
Οι διάφορες χώρες έχουν διαφορετικές προκλήσεις, επομένως μπορούν να αξιολογήσουν την καθολική υγειονομική κάλυψη σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Ωστόσο, απαιτείται κάποια τυποποίηση, επομένως τα ακόλουθα δύο σημεία επικεντρώνονται στη μέτρηση της προόδου της εκστρατείας:
Ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη
Ποσοστό του πληθυσμού που δαπανά ένα τεράστιο μέρος του εισοδήματος για την υγεία
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε ολόκληρο τον πλανήτη που θα συντονίσει μια αποτελεσματική δράση.
Ο ΠΟΥ, η κοινωνία των πολιτών και οι υγειονομικοί οφείλουν να αναλάβουν από κοινού δράση σε όλον τον πλανήτη.