Κυριακή



14-07-2024



ΠΙΕΡΙΑ



30.42SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_CLEAR_SKY
SP_WEATHER_Δευ
SP_2SP_1.SP_7SP_3SP_WEATHER_C / SP_3SP_4.SP_1SP_2SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Τρι
SP_2SP_3.SP_2SP_6SP_WEATHER_C / SP_3SP_5.SP_1SP_9SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Τετ
SP_2SP_3.SP_7SP_8SP_WEATHER_C / SP_3SP_5.SP_7SP_9SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Πεμ
SP_2SP_4.SP_9SP_3SP_WEATHER_C / SP_3SP_7.SP_3SP_9SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Παρ
SP_2SP_4.SP_8SP_7SP_WEATHER_C / SP_3SP_6.SP_7SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Σαβ
SP_2SP_4.SP_3SP_WEATHER_C / SP_3SP_4.SP_1SP_1SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Κυρ
SP_2SP_2.SP_7SP_8SP_WEATHER_C / SP_3SP_5.SP_6SP_1SP_WEATHER_C

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τα οφέλη της νηστείας πριν από το Πάσχα

Τα οφέλη της νηστείας πριν από το Πάσχα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ακολουθούν ένα πρόγραμμα νηστείας.

Πολλές φορές, εκτός από τη θρησκευτική πίστη, είναι και μια απόφαση για βελτίωση της διατροφής, αφού έχει φανεί ότι η αποχή από συγκεκριμένες τροφές κάνει καλό στην υγεία μας.

Πολύ καλή λύση για το διατροφικό μενού της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελούν οι εύγευστες σαλάτες με διαφόρους συνδυασμούς τροφίμων, που εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούμε από την καθημερινή μας διατροφή όλα τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το αβγό. Αντίστοιχα, για να καλύψουμε το διατροφικό και το ενεργειακό κενό καταναλώνουμε συνήθως περισσότερα και λαχανικά, ζυμαρικά και ψωμί, όσπρια και λαδερά. 

Απαιτείται όμως και προσοχή, αφού είναι πλούσια διατροφή σε λιπαρά (λάδι, ελιές, θαλασσινά, ξηροί καρποί) και άμυλο (πατάτες, μακαρόνια, ψωμί), οπότε η υπερκατανάλωση τροφίμων με το πρόσχημα ότι είναι υγιεινά και νηστίσιμα μπορεί να μας φορτώσει με πολλές θερμίδες. . . .

Πολλές μελέτες των τελευταίων χρόνων υποστηρίζουν τις ευεργετικές στην κατάσταση της νηστείας και αποτελούν ίσως το καλύτερο επιχείρημα για να νηστέψει κανείς την περίοδο του Πάσχα. 

Άλλωστε, το εν λόγω πρόγραμμα διατροφής μοιάζει αρκετά με αυτό της μεσογειακής διατροφής, μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο. 

Παρατηρούμε ότι κατά τη νηστεία: Αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδών, βιταμινών συμπλέγματος Β και Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας έτσι την καρδιακή και τη νευρική λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω του αποκλεισμού των δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρεάτων) από το διαιτολόγιο, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουμε έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και Β12. 

Πώς μπορούμε, όμως, να αποκομίσουμε μόνο ενώ είμαστε σε νηστεία;

Πρωτεΐνες με υψηλή βιολογική αξία

Φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες σχετικά υψηλής βιολογικής αξίας, που παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατου, είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι, το ταχίνι, η σόγια και τα μανιτάρια - ιδίως όταν συνδυάζονται μεταξύ τους (π.χ. φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια).

Σίδηρος και βιταμίνη Β12

Τροφές που θα σας βοηθήσουν να μην εμφανίσετε τέτοιες ελλείψεις κατά τη νηστεία είναι, κατά πρώτο λόγο, τα θαλασσινά και, κατά δεύτερο, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι και το σπανάκι.

Το ασβέστιο

Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα αμύγδαλα), ο χαλβάς, το σησάμι, το ταχίνι, το γάλα και το τυρί σόγιας, καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, λάπαθο, μπρόκολο).

 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

13919233
Today: 4

Social

                    

Χάρτης Περιοχής

Δείτε το χάρτη πατώντας ΕΔΩ.