Κυριακή14-07-2024ΠΙΕΡΙΑ30.42SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_CLEAR_SKY
SP_WEATHER_Δευ
SP_2SP_1.SP_7SP_3SP_WEATHER_C / SP_3SP_4.SP_1SP_2SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Τρι
SP_2SP_3.SP_2SP_6SP_WEATHER_C / SP_3SP_5.SP_1SP_9SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Τετ
SP_2SP_3.SP_7SP_8SP_WEATHER_C / SP_3SP_5.SP_7SP_9SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Πεμ
SP_2SP_4.SP_9SP_3SP_WEATHER_C / SP_3SP_7.SP_3SP_9SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Παρ
SP_2SP_4.SP_8SP_7SP_WEATHER_C / SP_3SP_6.SP_7SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Σαβ
SP_2SP_4.SP_3SP_WEATHER_C / SP_3SP_4.SP_1SP_1SP_WEATHER_C
SP_WEATHER_Κυρ
SP_2SP_2.SP_7SP_8SP_WEATHER_C / SP_3SP_5.SP_6SP_1SP_WEATHER_C

ΑΓΟΡΑ

Αγορά ουίσκι - Πόσο καλά ξέρεις τι πίνεις;

Αγορά ουίσκι - Πόσο καλά ξέρεις  τι πίνεις;

Οι κατηγορίες η ιστορία και σωστοί συνδυασμοί για το τέλειο αποτέλεσμα

Οι Ινδιάνοι το έλεγαν "νερό της φωτιάς". Τουλάχιστον αυτό λένε οι δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Άγιος Πατρίκιος έραινε με ουίσκι τους Ινδιάνους για να τους βαφτίσει Χριστιανούς.

Η λέξη "whisky" είναι παραφθορά του "uisge beatha" που στην γλώσσα των Gaelic σημαίνει "νερό της ζωής". Σταδιακά η λέξη "uisge" παραφθάρηκε σε "usky", και τελικά έγινε με τα χρόνια, Whisky για τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Ιάπωνες και Whiskey για τους Ιρλανδούς, και τους Αμερικάνους.

Η πρώτη χώρα που παρασκεύασε το ουίσκι ήταν η Ιρλανδία του 15ου αιώνα , ενώ αργότερα Ιρλανδοί μοναχοί που μεταπηδούσαν στην Σκωτία μετέφεραν και την τεχνογνωσία της παραγωγής του ποτού. Η παρασκευή ουίσκι στη Σκωτία έλαβε μαζικές διαστάσεις από τον 18ο αιώνα και μετά. Στην αρχή ήταν μια ατομική ή οικογενειακή υπόθεση. Αργότερα, δημιουργήθηκαν αποστακτήρια τα οποία απασχολούσαν 15 με 30 άτομα. Στην αρχή παράνομα. Νομιμοποιήθηκαν το 1823, με αποτέλεσμα η διαδικασία απόσταξης να αποκτήσει μια πιο επαγγελματική βάση.

Αργότερα, μια επιδημία φυλοξήρας τον 19ο αιώνα κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλικής παραγωγής κρασιών, συμπαρασύροντας και τη βιομηχανία brandy και sherry. Ως αποτέλεσμα, το ουίσκι άρχισε να γίνεται γνωστότερο στο ευρύ κοινό ως μια εναλλακτική λύση.

Διακρίσεις Σκωτσέζικου και Ιρλανδέζικου ουίσκι

Τα Malts ουίσκι παράγονται από την απόσταξη αποκλειστικά βυνοποιημένου κριθαριού. Χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα γεύσης και αρωμάτων και συντέλεσαν στην ποιοτική αναβάθμιση της εικόνας του ουίσκι. Γενικά μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ανάλογα με την περιοχή που παράγονται και ωριμάζουν. Λεπτά αρώματα και γεύσεις από φρούτα, καρύδια και μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, που ισορροπούν σε ένα καθαρό και απαλό τελείωμα. Η άλλη τους διάσταση είναι αυτή της τύρφης, των φυκιών, της βύνης, και του καπνού.

Στα Ιρλανδέζικα Malts διακρίνουμε αρώματα από σέρι, βανίλια και μέλι, με μια φρουτώδη γλύκα και απαλό τελείωμα που παραπέμπει σε δημητριακά.

Τα Vatted Malts ουίσκι προέρχονται από την ανάμειξη πολλών Malts ουίσκι, από διαφορετικά αποστακτήρια.

Τα Single Malts είναι ουίσκι βύνης προερχόμενα από το ίδιο αποστακτήριο.

Τα Grains είναι ουίσκι σπόρων ή ανάμιξης (Blended) και παράγονται από την απόσταξη βυνοποιημένου και μη κριθαριού καθώς και καλαμποκιού. Όταν αναμειγνύονται με άλλα ουίσκι προσδίδουν σφρίγος και φρεσκάδα. Η ηπιότητα των Σκοτσέζικων Grains ουίσκι συνδυαζόμενη με τα Malts μπορεί να δώσει μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά ουίσκι με διαφορετικούς χαρακτήρες, ξεκινώντας από μεταξένια απαλή, φρουτώδη, δρύινη κομψότητα και γλύκα με καταλήγοντας σε καθαρό ξηρό τελείωμα, με έντονα καπνιστά χαρακτηριστικά.

Ο όρος Vatted Grains αντιστοιχεί στα ουίσκι που προκύπτουν από την ανάμειξη πολλών Grains ουίσκι.

Τα Blended ουίσκι προκύπτουν από την ανάμειξη 10-40 διαφορετικών ουίσκι, με διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι Malts. Τα Blended ουίσκι αποτελούν το 95% της συνολικής παραγωγής του Σκοτσέζικου ουίσκι.

Τα Ιρλανδέζικα Blended χαρακτηρίζονται από μια πολυπλοκότητα όπου η βύνη ανακατεύεται γλυκά με καρύδια, φρούτα όπως λεμόνι, τελειώνοντας με απαλές πικάντικες νότες μπισκότου.

Οι κατηγορίες premium και de luxe, αντιστοιχούν σε ουίσκι ανάμιξης, παλαιωμένα για 12 χρόνια.

Ουίσκι Μπέρμπον

Παράγεται αποκλειστικά στις Η.Π.Α. Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής είναι το Kentuky και το Tennessee. Σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να προέρχεται από τουλάχιστον 51- 70% καλαμπόκι. Η παλαίωσή του πραγματοποιείται σε καινούργια βαρέλια λευκής δρυός (καμένα εσωτερικά) για 4 χρόνια υποχρεωτικά. Πιο τραχύ ουίσκι, με πλούσια κρεμώδη γεύση, ισορροπημένη γλύκα που παραπέμπει σε έντονα αρώματα από φρούτα, καρύδι, λουλούδια και σύντομο τελείωμα.

Τα Straight ουίσκι προέρχονται από ένα μόνο απόσταγμα. Αυτή η "φιλοσοφία" πρεσβεύει ότι η χαμηλή αλκοολική περιεκτικότητα διατηρεί καλύτερα την γεύση του ουίσκι, οπότε το αναμιγνύουν με νερό και παλαιώνεται σε καμένα δρύινα βαρέλια για 2 χρόνια το ελάχιστο.

Τα Blended Straight ουίσκι αποτελούν μείγματα από σκέτα (Straight) αποστάγματα.

Τα Blended ουίσκι προέρχονται από την μείξη σκέτων (Straight) ουίσκι και ενός αποστάγματος που ονομάζεται "σιωπηλή αλκοόλη". Είναι ελάχιστα αρωματικά και η γεύση τους όπως και η προσωπικότητά τους είναι "ασθενείς" συγκριτικά με τα Straight. Δυνατά τους σημεία η χαμηλή τους τιμή και η ομοιομορφία στη γεύση.

Ο όρος Rye αναφέρεται στα ουίσκι σίκαλης. Σύμφωνα με την νομοθεσία θα πρέπει να προέρχονται από τουλάχιστον 51% σίκαλη, ενώ το υπόλοιπο είναι σιτάρι και κριθάρι. Οι γεύσεις τους χαρακτηρίζεται από πλούτο και απαλότητα.

Καναδέζικο ουίσκι

Το Καναδέζικο ουίσκι είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του Σκοτσέζικου, του Ιρλανδέζικου και του Μπέρμπον.

Η σίκαλη συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 51% σαν πρώτη ύλη και σε συνδυασμό με τις ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες,  εμπλουτίζεται με αρώματα που το καθιστούν γευστικά  ιδιαίτερο, χωρίς όμως να έχει να παρουσιάσει κάτι το εξαιρετικό σε σχέση με τους "μέντορές" του.

Το Καναδέζικο ουίσκι θεωρείται το ελαφρότερο από τα Blended ουίσκι του κόσμου.

Διακρίνεται για την ήπια, απαλή και λεπτή γεύση η οποία αντανακλά τη συνύπαρξη σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού και την τέχνη του παντρέματός τους.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

13919233
Today: 4

Social

                    

Χάρτης Περιοχής

Δείτε το χάρτη πατώντας ΕΔΩ.