Το 10% των ψαριών που αλιεύονται «ξανα-αδειάζονται» νεκρά στους Ωκεανούς

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail


Οι αλιευτικοί στόλοι αδειάζουν πίσω στον ωκεανό περίπου το 10% από τα ψάρια που αλιεύουν, σύμφωνα με νέα, διεθνή επιστημονική έρευνα,

που κάνει λόγο "υπερβολική σπατάλη" ψαριών μικρής αξίας παρά την μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον περιορισμό των απορριμμάτων.

 

Οι αλιευτικοί στόλοι αδειάζουν πίσω στον ωκεανό περίπου το 10% από τα ψάρια που αλιεύουν, σύμφωνα με νέα, διεθνή επιστημονική έρευνα, που κάνει λόγο "υπερβολική σπατάλη" ψαριών μικρής αξίας παρά την μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον περιορισμό των απορριμμάτων.

Τα ψάρια που πετιούνται πίσω στον ωκεανό συνήθως είναι νεκρά. Άλλωστε ελάχιστα ψάρια επιβιώνουν αφού πεταχτούν πίσω στη θάλασσα, παρότι κάποια είδη όπως οι καρχαρίες ή τα σαλάχια είναι περισσότερο ανθεκτικά.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές των πανεπιστημίων British Columbia και University of Western Australia, σχεδόν δέκα εκατομμύρια τόνοι από τους 100 εκατομμύρια τόνους ψαριών που αλιεύονται ετησίως πετάγονται πίσω στη θάλασσα.

Οι βιομηχανικοί στόλοι πετούν συχνά πίσω στον ωκεανό ψάρια που έχουν καταστραφεί, μολυσμένα, υπερβολικά μικρά ή είδη που δεν έχουν ζήτηση. Για παράδειγμα, ένα αλιευτικό που διαθέτει την ειδική άδεια να αλιεύει μόνο μπακαλιάρο του Βόρειου Ατλαντικού, είναι πιθανόν να πετάξει μερλούκιους (ένα είδος βακαλάου υπό εξαφάνιση), που μπορεί να πιάστηκαν στα ίδια δίχτυα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fish & Fisheries, χαιρετίζει την μείωση στην πρακτική αυτή επισημαίνοντας ότι μπορεί να συνδέεται με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται σε ορισμένες χώρες και την βελτίωση του εξοπλισμού αλιείας.

Πηγή: skai.gr

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Φεβρουάριος 2023
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 10
07-02-2023 - 04:41
Κορυφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ