Πολεμώντας τα κουνούπια

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail


Είναι οι πιο ανεπιθύμητοι καλοκαιρινοί επισκέπτες, καθώς μας αναγκάζουν να φοράμε μακριά μανίκια, παντελόνια, ακόμη και κάλτσες για να τους αποφύγουμε.

Ο λόγος φυσικά για τα κουνούπια, τα οποία πλέον πολλαπλασιάζονται ταχύτατα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας.

 

Τα θηλυκά είναι αυτά που κάνουν όλο το κακό. Τσιμπάνε και ρουφάνε αίμα. Με το αίμα αυτό παίρνουν τις πρωτεΐνες που χρειάζονται για τα αυγά τους. Αφού ρουφήξουν το αίμα ζυγίζουν δυο φορές περισσότερο. Δύο με πέντε μιλιγκράμ αίμα ρουφάνε κι έτσι μπορούνε να πολλαπλασιάζονται.

Το επικίνδυνο όμως με τα κουνούπια είναι ότι συχνά μπορούν να γίνουν φορείς μετάδοσης ιών και παρασίτων. Μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως την ελονοσία ή τον κίτρινο πυρετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παθογόνους ιούς βρίσκονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Εκεί όπου δηλαδή το κλίμα είναι υγρό και ζεστό. Τα κουνούπια χρειάζονται αυτό το κλίμα για να πολλαπλασιαστούν. Κάποιες φορές πάντως αυτά τα επικίνδυνα κουνούπια έρχονται και στην Ευρώπη μεταφέροντας τροπικές ασθένειες.

Η μάχη εναντίον των κουνουπιών συνήθως γίνεται με τη βοήθεια εντομοαπωθητικών, τα οποία μπορεί να είναι  αποτελεσματικά αλλά συνήθως έχουν έντονη και ενοχλητική μυρωδιά ενώ κάποια από αυτά μπορεί να είναι και τοξικά. Για όσους προτιμούν ένα εντομοαπωθητικό χωρίς χημικές ουσίες, μια απλή λύση είναι οι... ανεμιστήρες.

Καθώς ο ανεμιστήρας δημιουργεί γύρω του ένα κύμα αέρα, αυτός εμποδίζει τα έντομα να μας γυροφέρνουν και να προσγειώνονται δίπλα ή πάνω μας, όπως ακριβώς εμποδίζει μια δυνατή καταιγίδα την προσγείωση ενός αεροπλάνου. Υπάρχει όμως ακόμα μία επιστημονική εξήγηση: ο αέρας διαλύει και διαχέει γύρω μας το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε ενώ ταυτόχρονα μας δροσίζει. Πώς μπορεί αυτό να δρα απωθητικά για τα κουνούπια; Είναι τεκμηριωμένο ότι το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί μία από τις κύριες ουσίες που προσελκύουν τα κουνούπια _ το ίδιο και ο ιδρώτας, το γαλακτικό οξύ και η θερμότητα που αναδίδει το σώμα όταν ιδρώνουμε. Ο ανεμιστήρας όμως ελαττώνει τις συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, του γαλακτικού οξέος και των υπολοίπων, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να μένουν μακριά.

Επίσης , οι ειδικοί συμφωνούν ότι , οι  κουνουπιέρες θεωρούνται πολύ σημαντικές για την προστασία κυρίως των μικρών παιδιών την ώρα του ύπνου. Αλλά και αυτή η λύση έχει προβλήματα. Μετά από μακροχρόνια χρήση βρωμίζουν, ενώ αν πλυθούν πολλές φορές ξεφτίζουν. Δίχτυα με πιο ανθεκτικές ίνες από την άλλη καθαρίζουν δύσκολα. Επίσης, τα δίχτυα πρέπει να ψεκάζονται επανειλημμένα με εντομοκτόνο, ώστε να απωθούν αποτελεσματικά τα κουνούπια. Το εντομοκτόνο με τη σειρά του φεύγει μετά από κάθε πλύσιμο.

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Φεβρουάριος 2023
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 10
07-02-2023 - 03:25
Κορυφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ