Πολιτιστικές Ειδήσεις

Μουσικό Εργαστήρι Κρουστών

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

 

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005 από την ανάγκη μιας μικρής ομάδας δημοτών να υπάρξει ένα ζωντανό μουσικό κύτταρο, και ευελπιστώντας πως αυτές οι μουσικές ανησυχίες τους θα συμβάλλουν στο ελάχιστο σε μια καλύτερη πολιτισμική θέση της μικρής τους κοινωνίας. Ομοϊδεάτης και ο δάσκαλος που επέλεξαν.

 

Ή τους επέλεξε ; ο Λευτέρης Αγγουριδάκης.

 

Η καινοτομία που εισάγουν είναι η έρευνα και μελέτη παραδοσιακών μοτίβων εκφρασμένων μέσα από τον αρχέγονο ήχο των κρουστών.

 

To χαρακτηριστικό στις μουσικές τους, είναι ο έντονος ρυθμός και η μεγάλη ποικιλία κρουστών οργάνων που χρησιμοποιούνται για την καλύτερη απόδοση των τραγουδιών.

 

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιήσει 14 εμφανίσεις και πρωτοστατούν στο διήμερο Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας που διοργανώνει ο Δήμος Αιγινίου και πραγματοποιείται τον Ιούλιο.

 

Τηλέφωνο: 23530-23156

 

Λαογραφικός Σύλλογος «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail


ΦΩΤΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ...

 

Ο Λαογραφικός Σύλλογος «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», ιδρύθηκε το 1966 από αγροτόπαιδες του Αιγινίου.


Η ίδρυσή του ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτιστικής δραστηριότητας που προϋπήρχε, όταν διάφορες ομάδες νέων, που είτε με την αιγίδα της εκκλησίας ή του σχολείου ή του αθλητικού συλλόγου είτε και αυθόρμητα έπαιρναν μέρος σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις, χορούς πανηγύρια κ.λ.π.


Μια από τις πρώτες βασικές δραστηριότητες με την οποία συνδέθηκε το όνομά του και με την οποία αγαπήθηκε και πλαισιώθηκε από τον κόσμο της κωμόπολής μας, ήταν διοργάνωση του καρναβαλιού κατά τη χρονική περίοδο 1967 ? 1973.


Παράλληλες εκδηλώσεις ? δραστηριότητες του συλλόγου ήταν η δημιουργία θεατρικής ομάδας και η διοργάνωση πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων.


Το 1979 τροποποιείται το καταστατικό αναπροσαρμόζοντας στόχους και προτεραιότητες. Δηλαδή έρευνα της παράδοσης των Αιγινιωτών, συγκέντρωση και μελέτη των λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας. Δημιουργεί τα πρώτα οργανωμένα χορευτικά του τμήματα, καθιερώνει τις ετήσιες πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.


Το χορευτικό μας συγκρότημα συμμετείχε σε εκδηλώσεις & φεστιβάλ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.


Επίσης, πολλά ελληνικά συγκροτήματα αλλά και ξένα, θεατρικά, χορωδιακά, μουσικά σχήματα συμμετείχαν στις δικές μας εκδηλώσεις, όπως και επιφανείς επιστήμονες σε θέματα ιστορίας, παράδοσης, τέχνης κ.λ.π.


Ο σύλλογός μας πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών συλλόγων της Βόρειας Πιερίας.


Τα χορευτικά συγκροτήματά μας έχουν βάση στο ρεπερτόριό τους χορούς της Κεντρικής Μακεδονίας (περιοχής Ρουμλουκίου) γιατί το Αιγίνιο ανήκε στο Ρουμλούκι, χορούς της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης γιατί οι ρίζες του μεγαλύτερου ποσοστού των Αιγινιωτών προέρχονται από αυτά τα μέρη.


Η χαρακτηριστική γυναικεία στολή μας είναι των παλιών Αιγινιωτισσών με την περικεφαλαία, που λέγεται «κατσούλι» που στόλιζε χαρακτηριστικά το κεφάλι και τα άλλα εξαρτήματα το κατασάρκι, το σαγιά με τις κεντημένες παταρές, το ζνάρι, την ποδιά και το κοντός.

   

Λαογραφικός Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ»

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

   

3ο Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά η διοργάνωση του Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας, με την πεποίθηση ότι έτσι καθιερώνεται πλέον ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός στην περιοχή μας. 

Περισσότερα: 3ο Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Δεκέμβριος 2022
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 31
04-12-2022 - 05:33


Κορυφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ