Μαγειρική

Φυτεύω βότανα

ευωδιαστό θυμάρι

Tώρα ξεκινάει η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε βότανα. Από τα πιο αγαπητά στο μαγείρεμα και χρήσιμα είναι το θυμάρι. Μπορούμε να το συναντήσουμε αυτοφυές σχεδόν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, όπως και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, σε διάφορες ποικιλίες.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και θα το δείτε να φυτρώνει από τα ξερικά νησιά ως τις πιο άγονες πλαγιές στα βουνά. Το όνομά του προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «θύω», που σημαίνει θυσιάζω ή ευωδιάζω, και στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν σαν θυμίαμα στους βωμούς σε διάφορες τελετές.

 

Έχει πολύ σημαντικές αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενώ από τα άνθη του οι μέλισσες παράγουν το ξακουστό και ευωδιαστό θυμαρίσιο μέλι. Επίσης το «τσάι» του θυμαριού είναι ευεργετικό για τη δυσπεψία και το κρυολόγημα. Στην κουζίνα θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα μυρωδικά: θυμίζει σε γεύση αρκετά τη ρίγανη και χρησιμοποιείται συχνά σε κρέατα και πίτες.

Για να έχετε το δικό σας θυμάρι μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό και εύκολο μποστανάκι δίπλα στην κουζίνα σας. Το μόνο που χρειάζεται το φυτό είναι αρκετό φως και ελάχιστο νερό γιατί το υπερβολικό πότισμα μπορεί να το σαπίσει. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά και πολύ χρήσιμο για την εποχή του καλοκαιριού αφού μια γλάστρα με θυμάρι μετατρέπεται στο καλύτερο οικολογικό εντομοαπωθητικό, κρατώντας μακριά μύγες και κουνούπια.

Όπως και τα περισσότερα μυρωδικά, δεν απαιτεί γόνιμο χώμα, όμως χρειάζονται περισσότερα από ένα φυτά για να καλύψουν τις ανάγκες μας σε αντίθεση με τη ρίγανη που ένα μόνο είναι υπεραρκετό. Είναι εξαιρετικό φυτό για συγκαλλιέργεια και ιδίως με ντομάτες καθώς προσελκύει τις μέλισσες που βοηθούν στη γονιμοποίηση των γύρω φυτών και δίνουν ξεχωριστή γεύση στον καρπό τους. Κλαδεύοντας λίγα φύλλα όσο μεγαλώνει θα έχετε φρέσκο θυμάρι για τα φαγητά σας ενώ παράλληλα θα το βοηθήσετε να αναπτυχθεί.

Να τα τυπικά χαρακτηριστικά του:

Θυμάρι - Thymus vulgaris (Θύμος ο κοινός)

Οικογένεια: Χειλανθή (Lamiaceae)

Γένος: Θύμος (Thymus)

Εποχή σποράς: από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο

Αποστάσεις σποράς: 30 εκ. ανάλογα με το είδος

Είδος χώματος: μέτριο σε γονιμότητα με καλή αποστράγγιση

Χρησιμοποιούμενα μέρη και χρήση: οι ανθοφόρες κορυφές και τα φύλλα ως έγχυμα ή ως καρύκευμα

Ιδιότητες: τονωτικό πεπτικού και ανοσοποιητικού συστήματος, ισχυρό αντισηπτικό και αντιμυκητιακό, αποχρεμπτικό, αντικνησμικό, αναλγητικό

Ενδείξεις: μολύνσεις αναπνευστικού (π.χ βρογχίτιδα), ξερόβηχας, δυσπεψία, τυμπανισμός, μυκητιάσεις ποδιών (εξωτερικά), τσιμπήματα εντόμων, ψείρες, μυικοί και ρευματικοί πόνοι

Γνωστές ποικιλίες: T. vulgaris το κοινό θυμάρι, θύμος ο κεφαλωτός T. Capitatus, το λεμονοθύμαρο Τ. citriodorus και το αυτοφυές θυμάρι της αττικής T. atticus

Μποστανάκι στο μπαλκόνι: βότανα και αρωματικά


Πώς μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα μικρό βοτανο-μποστάνι, βολικό και κοντά στην κουζίνα μας, να το χαιρόμαστε και να το εκμεταλλευόμαστε χωρίς κόπο; Μπορούμε να βάλουμε ζαρντινιέρες σε σειρά και σε όποιο σχήμα μας αρέσει σε ένα μπαλκόνι κοντά στην κουζίνα ή ακόμα και σε ένα τραπέζι στην ίδια την κουζίνα, αρκεί να υπάρχει αρκετό φως.

Οι συγκεκριμένες ζαρντινιέρες έχουν χώρο στο κάτω μέρος της γλάστρας με μετρητή για τη στάθμη του νερού που λειτουργεί ως αυτόματο πότισμα. Ωστόσο πρέπει να γεμίζουμε προσεκτικά τη γλάστρα με νερό μέχρι τη σωστή στάθμη. Έτσι, αν δεν διαθέτουμε χρόνο, για μεγάλο διάστημα δεν θα χρειαστεί να αγχωθούμε για το πότισμα. Παράλληλα το φυτό διατηρείται καθαρό καθώς αποθηκεύει το παραπανίσιο νερό χωρίς να τρέχει από κάτω παρασύροντας και χώμα.

Θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί από πριν σχετικά με το πόσο πότισμα απαιτεί το κάθε φυτό και να χωρίσουμε σε ομάδες όσα είναι όμοια, ώστε να μπουν στην ίδια ζαρντινιέρα. Στο συγκεκριμένο μποστάνι έβαλα το δεντρολίβανο, το φλισκούνι, το δίκταμο και την αψιθιά μαζί, γιατί αυτά τα φυτά ζητούν ελάχιστο νερό. Σε άλλη ομάδα μπήκαν το βάλσαμο, το φασκόμηλο και το εστραγκόν, αυτά τα φυτά απαιτούν μέτριο πότισμα. Στην τελευταία ομάδα είναι η στέβια, η βαλεριάνα και ο κόκκινος βασιλικός που θέλουν παραπάνω νερό.

Για χώμα θα χρησιμοποιήσουμε ίση αναλογία από κομπόστ, τύρφη και περλίτη. Στην πρώτη ομάδα θα προσθέσουμε περισσότερο περλίτη από τύρφη και στην τελευταία ομάδα το αντίθετο, ώστε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλα τα φυτά μας. Επίσης μπορούμε να ορίσουμε τη στάθμη του νερού με τον μετρητή ώστε να πετύχουμε την κατάλληλη υγρασία. Τα φυτά που θα επιλέξουμε θα κριθούν ανάλογα με το ποια προτιμούμε σε γεύση, σε άρωμα αλλά και ως προς στις θεραπευτικές ιδιότητές τους, που ενδεχομένως να έχουμε ανάγκη. Επιπλέον μερικά βότανα λειτουργούν ως εντομοαπωθητικά, γι' αυτό είναι καλό να υπάρχουν στο μποστάνι μας για την προστασία των υπόλοιπων φυτών. Εντομοαπωθητικές ιδιότητες έχουν ο απήγανος, η αψιθιά, η λουΐζα, το μελισσόχορτο, ο βασιλικός κ.ά.

Επειδή ο χώρος είναι περιορισμένος, θα πρέπει να κορφολογούμε τα βότανά μας αρκετά συχνά ώστε να μη στριμώχνονται - αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αφού έτσι θα αναγκαζόμαστε να τα καταναλώνουμε συχνότερα. Πολλά από αυτά τρώγονται ακόμα και ωμά, όπως για παράδειγμα σε σαλάτες. Άλλα έχουν αρκετά έντονη γεύση, αυτά είναι πιο εύγευστα σε μικρές δόσεις στη μαγειρική. Επιπλέον μπορούμε να συλλέγουμε φύλλα από τα βότανά μας με σκοπό την αποξήρανσή τους και στη συνέχεια να τα καταναλώσουμε ως αφέψημα.

του Άντυ Παξινού

bostanistas.gr

Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μαίος 2019
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 20
26-05-2019 - 19:02


Κορυφή





ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ