Κοινωνικές Ειδήσεις

20 Ιουλίου εορτάζεται η μνήμη του προφήτη Ηλία

η δύναμη της προσευχής του


Στις 20 Ιουλίου  εορτάζεται η μνήμη του προφήτη Ηλία, δεν εορτάζουμε την κοίμηση,η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία,

που έζησε και έδρασε το 90-100 Πχ.,γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του.

Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι Προφήτης Ηλίας   δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα.

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ήλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Τα θαύματα του προφήτη που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητα του ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, αφού είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας.

Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ και έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού,γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ.

Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά», ενώ αναφορές στον Προφήτη Ηλία εμπεριέχονται και στο Κοράνι.

Εκείνο όμως που είναι πολύ – πολύ χαρακτηριστικό είναι η δύναμη της προσευχής του.

O τρόπος της προσευχής του Προφήτου Ηλιού είναι τύπος και είδος προσευχής, που λένε οι ασκητές πατέρες της νοεράς προσευχής, της μεγάλης, της απολύτου δηλαδή συγκεντρώσεως, όταν προσευχώμεθα και ζητούμε κάτι από τον Κύριό μας.


Οι Άγιοι Πατέρες και στο Άγιον Όρος και στα Μοναστήρια αλλά και στον κόσμο ακόμη εφαρμόζουν αυτή την μέθοδο, την οποίαν εφήρμοσε και ο Προφήτης Ηλίας,
λένε με τα χείλη αλλά και με την καρδιά τους και με τον νούν τους και με την όλη τους ύπαρξη τo

«Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ και Λόγε του Θεού, ελέησόν μας».

Αυτή η προσευχή μολονότι είναι τόσο σύντομη,  είναι τόσο δυνατή και τόσο αποτελεσματική, φθάνει όμως να θυμώμαστε αυτό το παράδειγμα που μας έδειξε  ο Προφήτης Ηλίας.

Δηλαδή, όταν προσευχώμεθα στο σπίτι μας, η όταν ευρισκώμεθα στην Εκκλησία  να προσευχώμεθα με συγκέντρωση, με τέτοια αφοσίωση όπως ο Προφήτης Ηλίας.


Κορυφή

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Ιανουάριος 2021
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 

Εφημερίδες

 

Επισκέπτες

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Συνδεδεμένοι: 10
21-01-2021 - 10:18


Κορυφή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ    ΔΙΑΦΟΡΑ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ    ΥΓΕΙΑ    ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ    ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑ-GOSSIP    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ